© 2019
CBS De Roerganger

 

Christelijke Basisschool
de Roerganger
Voormors 2

7468 HA ENTER

contact@bsderoerganger.nl

Tel: 0547 38 19 68

 

Volg ons op social media:

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

Teloorgang?!

Gisteren werd officieel bekend gemaakt, dat een overname van het warenhuisconcern V&D niet gelukt was.

Dat betekent dus: afscheid nemen van een “instituut” waar eigenlijk iedereen mee groot is gebracht! Want wie heeft daar nou nooit iets gekocht?

En toch is het belangrijk om zo’n warenhuis niet te vergeten. Het is een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis. Het karakteriseert een periode van onze historie waarin de welvaart over het algemeen toenam en ook de schaalvergroting van de winkels. Van de kleine ondernemer die in elke buurt was te vinden tot aan de leverancier van bijv. vlees, brood, groenten/fruit en zuivel die nog aan de deur kwam: persoonlijk contact.

Nu hebben we vaak geen contact meer met onze leveranciers. Alles is via internet te koop en vaak hebben we geen idee waar het vandaan komt. En hebben we al contact met  hen, dan is dat met een “virtueel” persoon…

Ik vind het van belang, dat onze kinderen op school weet hebben van die geschiedenis. Voor mij een onmisbaar vak!!

Want door namen als V&D, C&A, Van Gend & Loos etc. kan je wel de snelle ontwikkeling van veel zaken aan de leerlingen tonen.

Ook op school zijn de veranderingen in een hoog tempo gegaan. In de tijd dat ik begon,  werd er nog geschreven met kroontjespen en inkt. Een schoolbord (zwart) met krijt. Alles op papier. De school had één vaste telefoonlijn. Klas 1 tm 3 een juf en klas 4 tm 6 een meester en daarbij een “hoofd-ener-school”. Tussen de middag iedereen naar huis om te eten en was er een juf/meester ziek….dan in “hoera-stemming” naar huis: VRIJ!!

Zullen de kinderen die wij nu “klaarstomen” voor de maatschappij nog wel 40 jaar bij één-en-dezelfde baas werken?? Ik denk van niet. Eigenlijk leiden we kinderen op voor beroepen/taken die nu soms nog niet bestaan. De zgn. 21st century skills worden onmisbaar. En dan gaat hem om creativiteit, samenwerken, probleemoplossend vermogen en kritisch nadenken. En verder is een betrokken, ondernemende, nieuwsgierige houding belangrijk.

Kortom: toekomst en heden, kunnen niet zonder het verleden!!

Martin