© 2019
CBS De Roerganger

 

Christelijke Basisschool
de Roerganger
Voormors 2

7468 HA ENTER

contact@bsderoerganger.nl

Tel: 0547 38 19 68

 

Volg ons op social media:

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

Voor altijd jong...

Dat is het thema van de Kinderboekenweek 2016. Een breed thema waar je weer veel kanten me op kan. Uiteraard komen dan de oma’s en opa’s in beeld. En die hebben bij ons voorgelezen. Voor velen was het heel lang geleden dat ze weer op een (basis)school waren. En dan zie je de gezichten van hen: alsof ze zelf weer in de schoolbanken zitten!! Waar zijn de jaren gebleven???
 

Voor altijd jong…    
Wie wenst dat nou niet? Om ons heen zien we de reclames voor allerlei middelen om vooral maar toch te maskeren dat we ouder worden. Zalfjes, crèmes, pillen, drankjes. Alle middelen worden uit de kast gehaald! Opdat we jong en vitaal blijven…..
En natuurlijk: wie kent niet de uitdrukking: je bent zo oud als je je voelt. En ik denk, dat daar ook een kern van waarheid in zit. De 50-er van nu voelt zich de veertiger van toen: het ‘nieuwe’ vijftig.
Maar als je dan op school kijkt, zien we juist kinderen die zo snel mogelijk ouder willen worden. Ouder zijn betekent voor hen meer dingen die mogen: andere, leukere spelletjes; andere films, geld verdienen; misschien wel roken of drinken; later naar bed; op een scooter rijden en niet te vergeten: uitgaan. Allemaal “verlokkingen/verleidingen” om toch maar zo snel mogelijk oud te zijn. En geef de kinderen geen ongelijk. Voor hen begint dan pas echt het leven. tenminste: dat denken ze. Maar hebben wij, ouderen, dat ook niet gedacht?
Het werken met jonge kinderen is een voorrecht. Voor mij is dat dagelijks contact met ‘jongeren’ juist datgene, wat me jong houdt. Ik denk aan hun eigenlijk altijd blije en stralende  gezichten; hun spontane opmerkingen; hun vertrouwen dat het allemaal wel goed komt op school; het onbezorgd spelen op het schoolplein. Maar ook de interesses die zij hebben op het gebied van boeken, games, muziek.
Kinderen veraangenamen toch vaak het leven van ouderen. Zet maar eens een groep kinderen tussen ouderen in bijvoorbeeld een verzorgingshuis. Dan gebeurt er wat!
En dat bemerkte ik ook tijdens het voorlezen door  de opa’s en oma’s: stralende gezichten van hen. En dat is mooi om te zien. Ook zij: voor altijd jong!!

                                                         Martin